prof. dr hab. inż. Krzysztof Żyła – Katedra Biotechnologii Żywności:
Temat badań Katedry Biotechnologii Żywności: Efektywność preparatów enzymatycznych w żywieniu drobiu szacowana in vitro i w doświadczeniach żywieniowych; Optymalizacja biosyntezy wieloaktywnościowych i wielofunkcyjnych preparatów enzymatycznych dla przemysłu paszowego;
Produkty enzymatycznej degradacji fitynianów jako składniki żywności funkcjonalnej; Nowe zastosowania preparatów enzymatycznych w żywności i żywieniu. Główne kierunki prac naukowych Wykorzystanie enzymów fosforolitycznych (fitaz) w żywieniu drobiu i żywieniu człowieka; Badania fitaz mikrobiologicznych różnego pochodzenia (w tym także produkowanych na skalę laboratoryjną w katedrze) oraz fitaz roślinnych,w celu kontroli procesu konwersji fitynianów do niższych fosforanów mio-inozytolu i mio-inozytolu wolnego. Są to związki o właściwościach prozdrowotnych i mogą być komponentami żywności funkcjonalnej; Badania biokatalizatorów wielofunkcyjnych łączących cechy pro biotyczne i immunomodulacyjne z poliaktywnością enzymatyczne; Badania nad biokonwersją naturalnych substratów roślinnych (sezam,lędźwian siewny) metodą grzybowej fermentacji powierzchniowej,wpływem katechin i alkaloidów herbaty na lipolizę w przewodzie pokarmowym oraz nad enzymatycznym wydobyciem pektyny z tkanek roślinnych.
Zespół badawczy:
dr Robert Duliński, dr Magdalena Mika, dr Maja Grabacka, dr Agnieszka Wikiera, dr Małgorzata Pierzchalska
dr inż. Anna Starzyńska-Janiszewska, dr inż. Bożena Stodolak