prof. dr hab. inż. Teresa Fortuna – Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Temat badań Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności: Analiza sensoryczna w kontroli jakości żywności;
Jakość i właściwości surowców, półproduktów i produktów żywnościowych; Metody analityczne w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności; Właściwości reologiczne żywności; Skrobia – jej struktura i właściwości, metody modyfikacji i funkcjonalne właściwości preparatów skrobiowych; Ocena barwy żywności. Główne kierunki prac naukowych: Wpływ zawartości składników nieskrobiowych i sposobu modyfikacji na właściwości funkcjonalne i generowanie wolnych rodników; Jakość i właściwości surowców, półproduktów i produktów żywnościowych; metody analityczne w ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności; analiza sensoryczna w kontroli jakości żywności; skrobia - jej struktura i właściwości, metody modyfikacji skrobi i funkcjonalne właściwości preparatów skrobiowych; właściwości reologiczne żywności; interakcje pomiędzy składnikami żywności i ich wpływ na kształtowanie cech funkcjonalnych żywności; bioaktywne składniki żywności.
Zespół badawczy:
dr inż. Małgorzata Bączkowicz, dr inż. Dorota Gałkowska, dr inż. Lesław Juszczak, dr inż. Paulina Pająk, dr inż. Sławomir Pietrzyk, dr inż. Izabela Przetaczek-Rożnowska, dr Jacek Rożnowski, dr Joanna Sobolewska-Zielińska, dr Robert Socha